Beyond the Tiger Cage

Racial tension between the ethnic Chinese and Indonesians has been prevalent in Indonesia, yet a topic not often touched upon for its controversy and fragility. Hoping to highlight this issue, Beyond the Tiger Cage is a social commentary inspired by the walls in Indonesia: social segregation and its physical manifestation—the gates called the ‘tiger cage’. The tiger cages are cage-like gates constructed often over the front terrace of Chinese shophouses, which rose in trend in 1998 when racial attacks were at peak. Though the tiger cage dotted around the city are a reminder of the times of chaos and insecurity, they are more commonly viewed as a norm in the urbanscape. The project aims to overturn the negative connotations of walls by deconstructing a symbol of isolation and reconstructing them into a communal bench—a product usually associated with congregation and interaction.

Shophouse (organizer)

To encourage a greater appreciation of heritage buildings that are important to Singapore. Paying homage to the architecture and memory of shophouses, adapting it in a new context and use.

 

While shophouses were originated to “prevent the sporadic and confused proliferation of buildings” (Architectural heritage: Singapore, 2004), the organizer is designed to keep your clutter at bay, providing free space for work. Multi-functional shophouses are used for business and residential purpose, segregating spaces to display merchandise while providing privacy for the inhabitants. The desk is also a public but personal space; while storing and organizing, there is also a need and time to display your items for use or hide them from the prying eyes.

 

Reflecting the ever-changing architecture styles throughout history, the organizers are customizable with various facade designs and floor tile patterned bases. To accommodate various storage requirements, they come in different tiers with removable interior partition. Similar to these heritage buildings, Shophouse organizers reflect Singapore’s creative adaptations to changes.

Mindful Sitting – BALANCE Stool

With the increasingly prevalent use of technology,
movement seems to be missing from our
increasingly sedentary lifestyle. The purpose of
this project is to let users work with the Balance
stool to achieve a better sitting posture as they try
to find the most stable position. Balancing on the
furniture will introduce ‘bearable discomfort’ to
the users, encouraging users to take a short
break after sitting for a period of time. In doing so,
the chances of experiencing pains and aches
caused by muscle strain due to prolonged sitting
will be reduced. By rotating the chair on its sides
will allow for two modes of sitting, the Occidental
chair sitting mode and the Oriental floor sitting
mode.

Tatami Stool

Inspiration — Why is a portable seat needed? And what is a low-raised seat for? These are the questions for consideration when wondering about the project. Life started on the floor, and for the Japanese, sitting down on tatami is a culture and the inspiration behind designing this portable low-raised seat.

Aesthetics — The main design element used in the product is following the ratio of 1:2. The mortise and tenon joints in the product are used in effect with consistency the whole structural appearance. The use of pinewood is to reflect the softness in colour of tatami straw textures.

Utility — The use of this product is to reflect the similarity to a tatami seating, and that is, being as close to the ground as possible. The seat also functions to being able to pile or stack on top of one another. It encourages cross-legged sitting and when stacked could give rise to a higher seat.

Originality — The uniqueness of the product stems from the idea that it is not only made as a singular piece but also used collectively. It could be arranged next to each other to form a larger sitting platform or it could be stacked to form steps or simple shelving.

Reinvestigation in Miura-foldings

miura

A table designed to offer a sense of polarisation between lightness and strength. Through the reinvestigation of traditional Japanese origami, this piece is a reinterpretation of the original miura-fold adapted in the design. Aimed to provide easy transportation with its robust and light weight structure.

Skip to toolbar